dimarts, 30 d’octubre de 2012

Tallers Compartits d'ahir i d'avui. 2012-2013

El passat divendres 26 d’octubre de 2012, vam iniciar amb els alumnesde sisè (cicle superior 11-12 anys) el projecte interdisciplinar i d’aprenentatge servei (A.P.S.) « Tallers Compartits d’ahir i d’avui ».

Com a mestre i coordinador del projecte des de fa 4 anys, el passat divendres vaig observar en els meus alumnes fets molt importants, i que remarco com a objectius personals a principi de curs, estaven motivats, entusiasmats i amb ganes d'aprendre a través dels avis i el que és més important els avis transmetien una sèrie de valors als meus alumnes que els formen com a ciutadans, persones per al seu camí al llarg de la vida.

La metodologia d'aprenentatge servei amb els "Tallers compartits" és una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo.

L'aprenentatge servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social, i aquest fet és clau en l'etapa d'educació primària on el grau de desenvolupament maduratiu del nen és fonamental.

La relació circular que s'estableix entre l'aprenentatge i el servei genera una nova realitat que intensifica els efectes de cada un per separat. L'aprenentatge millora el servei a la comunitat, perquè aquest guanya en qualitat, i el servei dóna sentit a l'aprenentatge, perquè allò que s'aprèn es pot transferir a la realitat en forma d'acció. En alumnes de primària de 6-12 anys la seva educació i formació ha de ser integral, estem formant persones, ciutadans per a la vida i això és l'objectiu d'aquest projecte: Formar persones, ciutadans amb una sèrie de valors per a la vida. 

En definitiva la sessió del passat divendres va ser molt satisfactòria i els objectius del projecte en aquesta primera sessió es van assolir, amb això vull destacar l'ús de projectes interdisciplinars i d'aprenentatge servei 

El projecte consiteix en la realització per part dels alumnes de sisè i els residents de la Residència Roca i Pi de cinc tallers :
-       Taller de Cuina
-       Taller de Jocs de taula
-       Taller d'Informàtica
 -      Taller de Costura
-       Taller de Ràdio

En el primer taller, taller de cuina els alumnes conjuntament amb els avis van preparar panallets.Primer de tot les àvies van explicar la recepta i els alumnes anaven apuntant en el dossier les dades.
El treball en grup entre àvies i alumnes preparan els ingredients per fer els panellets va ser molt satisfactori.
El segon taller va ser el de Jocs de taula, el grup d'alumnes que els va tocar fer aquest taller van jugar al Bingo amb els avis.
 El tercer taller va ser el d'informàtica, on els alumnes van preparar un powerpoint amb els avis del seu lloc de naixement.


El quart taller va ser de costura on els alumnes van cosir un botó a una bosseta i van inicar-se en aquest món desconegut per a ells.


 Per últim el cinquè taller va ser el de ràdio, on el senyor Oleguer va explicar el seu viatge a Suïssa i va haver de contestar les preguntes de les periodistes de sisè, amb l'ajuda d'Oriol Casals de Ràdio Estel, va ser una sessió molt divertida i plena d'anècdotes.

El proxim dia, comencem la rotació dels grups en els tallers, serà el 16 de Novembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada